Rezultatele studiului au fost publicate în revista Neurology, transmite gazeta.ru.La studiu au participat 133.771 voluntari, cu o vârstă medie de 49 de ani. Pe parcursul celor 43 de ani de monitorizare, la 11.173 dintre participanți a fost diagnosticată demența. Analiza dietei acestora a arătat că un consum zilnic de cel puțin un sfert de porție de carne roșie procesată (echivalentul a două felii de bacon sau o felie și jumătate de cârnat) creștea riscul de demență cu 13%.De asemenea, cercetătorii au evaluat funcțiile cognitive ale participanților prin teste standard. S-a constatat că persoanele care consumau frecvent carne roșie procesată prezentau o îmbătrânire cognitivă accelerată. Fiecare porție zilnică medie (aproximativ 30 de grame) accelera declinul cognitiv cu 1,6 ani.În plus, s-a observat o creștere a riscului de tulburări cognitive subiective, asociată atât cu consumul de carne procesată, cât și cu cea neprocesată. Riscul creștea cu 14% pentru cei care consumau zilnic mai mult de un sfert de porție de carne procesată și cu 16% pentru cei care consumau o porție sau mai mult de carne neprocesată.Cercetătorii continuă să investigheze mecanismele posibile care leagă consumul de carne de riscul de demență. Ei suspectează că un produs al metabolizării cărnii, trimetilamina N-oxid (TMAO), ar putea contribui la disfuncțiile cognitive.Acum ne puteți urmări și pe Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu ultimele știri.